تئوری MFT دکتر ملک زاده آینده صنعت گردشگری جهان را شکل خواهد داد
پیام پروفسور هارش وارما در همایش تخصصی بین المللی نقش MFT در صنعت گردشگری پسا کرونا : تئوری MFT دکتر ملک زاده آینده صنعت گردشگری جهان را شکل خواهد داد
قبل از هر چیزی مایلم یک بار دیگر به آقای دکتر ملک زاده بخاطر ارائه تئوری ام اف تی (چارچوب ملک زاده برای گردشگری) تبریک عرض کنم. این یک چارچوب برای آینده ، برای بهبود صنعت گردشگری است. چون این چارچوب، ابعاد جدید، مسیر نو و چندین مسیر جدید بوجود می آورد برای گونه های جدید و اشکال مختلف توریسم برای نسلهای آینده. و این چارچوب هم برای بخش خصوصی هم دولتی معتبر است و کاربرد دارد که پیروی کنند. تا گردشگران چیز بیشتری بدست آورند در فعالیتهای گردشگری که انجام میدهند. آنها ممکن است با اهداف مختلفی به مکانهای مختلف سفر می کنند. تفریح، سرگرمی، خوشگذرانی، زیارت، دیدار فامیل و خانواده یا بطور ساده برای کار و تجارت برای یک مدت محدود.
آنچه در این تئوری مهم است اینست که در سال 2015 طراحی و مطرح گردید و زوایای بدیعی را ارائه دارد. سه عامل و فاکتور بنیادین را مطرح ساخت که فوق العاده در صنعت گردشگری دارای اهمیت هستند. یعنی هم در صنعت گردشگری بعنوان یک کل، هم برای گردشگران اعم از گروهی و انفرادی. این سه عامل عبارتند از: زمان، مکان و انسان.
اینک اگر از من بپرسید یا این تئوری را بطور دقیق مطالعه کنید، متوجه خواهید شد بعد از شش سال هنوز این تئوری با معضلات امروز ما مرتبط است. بعلاوه من باور دارم، این تئوری با موضوعات پساکرونا نیز مرتبط است. اگر شما قصد دارید یک سناریو برای بهبود صنعت گردشگری تهیه کنید در سراسر جهان. منظورم منطقه یا مقصد خاصی نیست. عرض بنده در ابعاد جهانی است. چون سناریوی اصلی بعد از کرونا بطور کامل تغییر خواهد کرد. علایق فردی تغییر خواهد کرد. عادت های سفر تغییر می کنند. الگوهای سفر و مصرف تغییر خواهد کرد.
اما دو سوال اساسی باقی می ماند در ذهن هر توریست.
چرا به این سفر بروم؟ چه انتظاری از این تور دارم؟ آیا دنبال تفریح و سرگرمی هستم؟ آیا برای زیارت سفر می روم یا دیدار اقوام؟ کار است یا تجارت ؟ اینها به یک سوال دوم و مرتبط ختم می شود که به نوبه خود مهم است. کدام مدل گردشگری برای من مناسب تر است ؟ کدام مدل سفر برای درست است؟ اینها سوالات مهمی هستند که در دوران پساکرونا با تئوری ام اف تی در در سناریوی جدید مرتبط هستند.بنابراین، این تئوری جدید و متفاوت است که دیدگاهها و چشم اندازهای جدیدی را بوجود می آورد. وقتی یک توریست بدنبال فعالیت توریستی است، تجاربی بدست خواهد آورد که معنوی تر است ، حس آرامش، حس کامل بودن و کسب رضایت و موفقیت به همراه دارد.
بنابراین خیلی مهم است که هم بخش خصوصی هم بخش دولتی این تئوری را اجرایی نمایند. چراکه این تئوری آینده صنعت گردشگری را شکل خواهد داد.
با تشکر
پروفسور هارش وارما – مادرید 19 جولای 2021
نشست تخصصی بینالمللی نقش MFT در صنعت گردشگری پساکرونا با حضور اساتید برجسته داخلی و خارجی برگزار شد در این نشست عنوان شد که در سند ملی گردشگری هیچ الگوی گردشگری تعریف نشده است.
احسان موسوی خانقاه استاد دانشگاه در این نشست تخصصی اظهار کرد: دغدغههای زیادی در سازمان جهانی گردشگری UNWTO وجود دارد از جمله آنکه در گردشگری چگونه قرار است مکان سفر تعیین شود و کنترل زمانی چگونه باید باشد؟ مرکز MFT نیز این پرسش را مطرح کرده است که آیا الگوی توریست به صورت مداوم و سالانه قابل اتکاء است.
وی ادامه داد: در سال2008 میلادی پاسخهایی به این سوالات ارایه شد و الگوهایی از سوی سازمان جهانی گردشگری مطرح شد اما ما به این نتیجه رسیدهایم که هیچ کدام از این الگوها نهایی نیستند. صنعت گردشگری از سال 2015 با ظهور داعش در جهان و اکنون تحت تاثیر تبعات ناشی از بیماری کرونا تحولات گستردهای را تجربه کرده است.
موسوی خانقاه خاطرنشان کرد: در توریسم کنونی دو عامل مکان سفر و توریست به عنوان دو عامل مهم مطرح هستند و چارهای جز آن وجود ندارد که براساس ذات انسان و نیازهای انسانی الگوها ارایه شوند.
وی ادامه داد: گردشگری دوران کرونا یا هر بحران دیگری که بشر میتواند آن را تجربه کند با گردشگری در دوران عادی متفاوت است و در MFT تئوری پایه براساس نیازهای انسانی ارایه میشود.
این استاد دانشگاه با اشاره به شیوههای برخورد متفاوت کشورها با موضوع بیماری کرونا و کنترل تاثیرات منفی آن بر اقتصاد کشورها به کشور ترکیه اشاره کرد و ادامه داد: در ترکیه با وجود انکه با کوید مواجه شدهاند رئیس جمهوری این کشور در مصاحبهای اعلام میکند که فرودگاه این کشور محل اتصال دنیا است و کشورها میتوانند از فضای بازر و اسمان این کشور و ظرفیت فرودگاهی آن استفاده کند بنابراین تلاش میکند تا نگرانیها را کاهش دهد و به رونق دوباره صنعت گردشگری کمک کند.
وی افزود: این امیدواری وجود دارد که از دل این نشستها راهکارهایی بیرون اید که منجر به حل مشکلات و جلوگیری از بروز بحران در صنعت گردشگری کشور شود.
وابستگی مالی بسیاری از کشورها به درآمدهای حاصل از توریسم
در ادامه این نشست تخصصی کریم نجفی بزرگی، رئیس شبکه مجازی دانشگاههای جهان اسلام عنوان کرد: بسیاری از کشورهایی که درآمد خود را از صنعت توریسم تامین میکنند اکنون به واسطه شیوع کرونا با مشکلات بسیاری مواجه شدهاند از جمله این کشورها هند است که در اوج شیوع کرونا است.
وی افزود: سازمان بینالمللی سی تی وان با شبکه مجازی دانشگاههای مجازی تفاهم نامهای امضا کرده است که ایران دبیرکلی آن را برعهده دارد و عضو شبکه دانشگاههای مجازی در جهان است.
رئیس شبکه مجازی دانشگاههای جهان اسلام خاطرنشان کرد: اگرچه ویروس کرونا زیانهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زیادی وارد کرده است اما طلیعهای برای رشد رویکردهای جدید در عرصه بینالملل شده است.
وی با بیان اینکه آموزش در دانشگاههای کشورهای اسلامی به صورت حضوری و مجازی است، تصریح کرد: بیش از 50 میلیون دانشجو در دانشگاههای کشورهای اسلامی به صورت مجازی در حال آموزش هستند.
1200 میلیارد دلار گردش مالی از طریق فعالیت در شبکههای مجازی حاصل شده است
کریم نجفی بزرگی با بیان اینکه در صنعت گردشگری بهرهگیری از شبکههای مجازی بسیار توسعه یافته است، اظهار کرد: بسیاری از کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت و فضای مجازی شکل گرفتهاند با رشد قابل توجه و بهبود نسبی مواجه شدهاند و 1200 میلیارد دلار گردش مالی از طریق فعالیت در شبکههای مجازی حاصل شده است.
حال و روز صنعت گردشگری در ایران مناسب نیست
علیاکبر عبدالملکی رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران نیز در این نشست با تاکید براینکه حال و روز صنعت گردشگری در ایران مناسب نیست، اظهار کرد: این صنعت نحیف با بروز بیماری کرونا زمینگیر شد و دولت هم نتوانست دست فعالان گردشگری، میراث فرهنگی و گردشگری را بگیرد. از سوی اتاقهای بازرگانی تلاشهای بسیاری در این زمینه انجام شد اما باز هم دولت نتوانست کمکهای شایسته و بایستهای به صنعت گردشگری برای برونرفت از بحران کرونا داشته باشد.
وی تاکید کرد: اگرچه در بحث بحران کرونا و مشکلات ناشی از آن نمیتوانیم خود را جدای از جهان بدانیم اما قبل از کرونا هم شرایط ما در این صنعت مناسب نبوده است. نظرات و پیشنهادات ما چارچوبدار و قانونمند بود اما اتفاقاتی موجب شد تا شرایط مناسب برای جلوگیری از زیان بیشتر صنعت گردشگری رقم نخورد.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: تئوری دکتر ملکزاده بسیار تخصصی است و به طور مثال در گردشگری حلال که در 24 رسته و رشته در حال تدریس است راهکارهای متفاوت دارد. تئوری MFT به ثبت جهانی رسیده و مایه افتخاری برای ایرانیان است.
وی تاکید کرد: ما معتقدیم برداشتن هر قدم مثبت در صنعت گردشگری موجب ایجاد اشتغال مناسب و ارزآوری خواهد شد و گردشگری میتواند حتی در کوچکترین و دورافتادهترین روستاهای کشور نیز منجر به درآمدزایی شود.
تئوری MFT آینده صنعت گردشگری را شکل خواهد داد
پروفسور هارش مارما نیز در این نشست تخصصی عنوان کرد: قبل از هر چیزی مایلم یک بار دیگر به دکتر ملک زاده بخاطر ارائه تئوری ام اف تی و چارچوب ملک زاده برای گردشگری تبریک عرض کنم. این یک چارچوب برای آینده و برای بهبود صنعت گردشگری است چون این چارچوب، ابعاد جدید، مسیر نو و چندین مسیر جدید بوجود میآورد و گونههای جدید و اشکال مختلف توریسم برای نسلهای آینده را به وجود میآورد.
وی ادامه داد: این چارچوب هم برای بخش خصوصی و هم دولتی معتبر است و کاربرد دارد تا گردشگران اطلاعات بیشتری در فعالیتهای گردشگری که انجام میدهند به دست آورند.
هارش مارما خاطرنشان کرد: آنها ممکن است با اهداف مختلفی و به مکانهای مختلف سفر کنند. تفریح، سرگرمی، خوشگذرانی، زیارت، دیدار فامیل و خانواده یا به طور ساده برای کار و تجارت برای یک مدت محدود سفر خود را برنامهریزی کنند.
وی عنوان کرد: آنچه در این تئوری مهم است اینست که در سال 2015 طراحی و مطرح شد و زوایای بدیعی را ارائه دارد. سه عامل و فاکتور بنیادین را مطرح ساخت که فوقالعاده در صنعت گردشگری دارای اهمیت هستند. یعنی هم در صنعت گردشگری به عنوان یک کل، هم برای گردشگران اعم از گروهی و انفرادی که این سه عامل عبارتند از زمان، مکان و انسان.
استاد دانشگاه انگلستان عنوان کرد: اگر از من بپرسید یا این تئوری را بطور دقیق مطالعه کنید، متوجه خواهید شد بعد از شش سال هنوز این تئوری با معضلات امروز ما مرتبط است. بعلاوه من باور دارم، این تئوری با موضوعات پساکرونا نیز مرتبط است.
وی ادامه داد: منظورم منطقه یا مقصد خاصی نیست. عرض بنده در ابعاد جهانی است. چون سناریوی اصلی بعد از کرونا به طور کامل تغییر خواهد کرد. علایق فردی تغییر خواهد کرد. عادتهای سفر تغییر کرده و الگوهای سفر و مصرف نیزتغییر خواهد کرد.
وی با طرح این پرسش که دو سوال اساسی که در ذهن هر توریست باقی میماند، چیست، عنوان کرد: چرا به این سفر بروم؟ چه انتظاری از این تور دارم؟ آیا دنبال تفریح و سرگرمی هستم؟ آیا برای زیارت سفر میروم یا دیدار اقوام؟ کار است یا تجارت؟ اینها به یک سوال دوم و مرتبط ختم می شود که به نوبه خود مهم است. کدام مدل گردشگری برای من مناسب تر است ؟ کدام مدل سفر برای درست است؟ اینها سوالات مهمی هستند که در دوران پساکرونا با تئوری ام اف تی در در سناریوی جدید مرتبط هستند.بنابراین، این تئوری جدید و متفاوت است که دیدگاهها و چشم اندازهای جدیدی را بوجود می آورد.
هارش مارما خاطرنشان کرد: وقتی یک توریست بدنبال فعالیت توریستی است، تجاربی بدست خواهد آورد که معنویتر است ، حس آرامش، حس کامل بودن و کسب رضایت و موفقیت به همراه دارد بنابراین خیلی مهم است که هم بخش خصوصی هم بخش دولتی این تئوری را اجرایی کنند چون این تئوری آینده صنعت گردشگری را شکل خواهد داد.
در ادامه این نشست تخصصی و بینالمللی،محمد ملکزاده خالق تئوریMFT عنوان کرد: در حوزه صنایع مختلف صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع مهم اشتغالزا است اما این صنعت در سال 2020 حدود 2.4 تا 4 تریلیون دلار زیان متحمل شده است و ممکن است این زیان تحت تاثیرات منفی بیماری کرونا باز هم ادامه داشته باشد.
وی افزود: این زیان ممکن است در کشورهای درحال توسعهای مانند ایران که واکسیناسیون عمومی انجام نشده است سالهای بیشتری تداوم داشته باشد.
خالق تئوریMFT خاطرنشان کرد: 2 ماه قبل نامهای به معاونت وزارت بهداشت ارسال شد و اعلام آمادگی شد تا بخش خصوصی نسبت به واردات رایگان 15 میلیون دوز واکسن اقدام کند اما جواب داده شده این بود که واردات واکسن تنها در اختیار دولت است.
وی افزود: تنها در صورتی در سطح جهانی در جذب گردشگر موفق خواهیم بود که ارامش و آسایش خود را تامین کنیم اما اکنون صنعت گردشگری کشور به کما رفته است و ونتیلاتور و با کمک اکسیژن مصنوعی در حال ادامه حیات است.
خالق تئوریMFT تصریح کرد: در برخی از نظرات مسئولان، تحقق اهداف سند چشمانداز 1404 در زمینه گردشگری مطرح میشود و ادعا میکنند که صنعت گردشگری متحول میشود اما چگونه میتوان این صنعت را که اکنون با اکسیژن مصنوعی تنفس میکند سرپا نگه داشت.
وی تاکید کرد: دولت و حاکمیت باید یک الگوی مناسب برای رونق صنعت گردشگری در دوران کرونا و پساکرونا ارایه دهد. بیماری کرونا قابل مدیریت است اما تصمیمسازان کشور را به بیراهه بردهاند.
خالق تئوریMFT با بیان اینکه ایران یکی از ارزانترین کشورها در صنعت گردشگری است، تصریح کرد: نحوه مواجهه دولت با بخش خصوصی به گونهای است که سالیان سال زمان میبرد تا به شرایط گذشته بازگشت.
وی ادامه داد: صنعت توریسم اکنون به صورت جزیره جزیره مدیریت میشود و فاقد مدیریت لازم و فارغ از بحث انسان و نیازهای انسانی تعریف شده است و تجربه من از سال 2004 نشان میدهد که توریسم باید براساس پارامترهای انسان محور و قابل قبول تعریف شود.
در سند ملی گردشگری هیچ الگوی گردشگری تعریف نشده است
خالق تئوریMFT خاطرنشان کرد: به یک مدل ریاضی که بتواند وضعیت را به درستی تبیین کند نیاز هست اما در سند ملی گردشگری هیچ الگوی گردشگری تعریف نشده است. از نقطه شروع و تصمیم به گردشگری تا پایان سفر باید صعود روح و روان به وجود اید و آرامش ثابتی در این مسیر تجربه شود به همین دلیل چارچوب معماری MFT براساس نیازهای روح و روان است.
باید علم تولید و تکنولوژی صادر کنیم
محمد جواد عسگری، نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست اظهار کرد: با وجود مزیتهای مناسبی که در بخشهای مختلف اقتصادی کشور وجود دارد نتوانستهایم به توسعه پایدار دست پیدا کنیم.
وی افزود: مطابق با اهداف سند چشمانداز باید علم تولید و تکنولوژی صادر کنیم و از مزیتهای نسبی تولید بهره بگیریم.
عسگری خاطرنشان کرد: دنیا اکنون در بخشهای مختلف اقتصادی در حال بهرهگیری از فرصتها است به طور مثال در بخش کشاورزی تولید محصولات ارگانیگ به دلیل تقاضای مناسبی که برای آن وجود دارد در حال انجام است.
بازنشر در سایر خبرگزاری ها
لینک خبر در سایت های خبری اقتصادی برتر خبرگزاری پانا خبرگزاری موج تجارت آوا