تاریخچه فرش دستباف
دوره صفویان
شاه تهماسب:
قالی ایران در زیبایی و ظرافت بافت به حد کمال میرسد. قالی معروف و تاریخی اردبیل در این زمان بافته شده است.
شاه اسماعیل :
توسعه کارگاه های قالیبافی در تبریز
شاه عباس:
در اصفهان و چند شهر دیگر کارگاه قالیبافی دایر کرد و دستور داد که هر کانون، فرش را به شیوه خود ببافد تا اصالت هنری آن حفظ شود. در زمان صفویان برای اولین بار قالیبافی از ایلها و طایفههای کوچنده و روستاها و آبادیهای کوچک به شهرها آمد. فرشهای نفیس این دوران به بیش از سه هزار تخته تخمین زده شده است.
در زمان افشاریان بخاطر جنگهای پیدرپی تولید فرشهای زینتی کاهش یافت. از زمان کریم خان زند دو تخته فرش باقی مانده که یکی تاریخدار و به سفارش حاکم وقت کرمان و دیگری احتمالاً در شیراز بافته شده است.
در زمان قاجار اروپا و آمریکا تقاضا برای خرید فرش ایران را افزایش میدهند. شرکتهای چند ملیتی فرش در ظاهر برای تشویق به صادرات و در واقع برای سودجویی کشورهای استعمارطلب تأسیس میشود.
دو کتاب در زمینه فرش به رشته تحریر در میآید: کتاب تجارت قالی رنگین به رنگهای جوهری و کتاب یادگار حسن از آثار دین.
در دوران پهلوی به کارگاهها نظم بخشیده شد و بهداشت مورد اهمیت قرار گرفت. پس از انحلال مؤسسه قالی ایران شرکت سهامی فرش ایران تأسیس شد و مرکز صنایع دستی، انجمن دوستداران فرش ایران و موزه فرش دایر گردید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی بر پایه مصوبه سال 1382 شورای عالی اداری «مرکز ملی فرش ایران» برای ساماندهی و یکپارچگی وضعیت کمی و کیفی تولید و عرضه فرش دستباف بنیان نهاده شد. هدف این مرکز، معرفی جایگاه ارزشمند فرش دستباف ایران، حمایت از بافندگان و دستاندرکاران فرش و توسعه صادرات این محصول با ارزش است. ( مرکز ملی فرش ایران )
اصالت و قدمت چندهزار ساله فرش دستباف ایرانی، نماد هنر ایرانیان در تمام دنیا محسوب می شود و در سرتاسر جهان، همه روزه بر تعداد طرفداران آن اضافه می شود. ارزش مادی و معنوی فرش دستباف ایرانی ما را بر آن داشت تا با صدور شناسنامه، هویت این هنر ملی در سطح جهانی بیش از پیش به رسمیت شناخته شده و از نام و اعتبار فرش دستباف ایرانی صیانت بعمل آید.
به نقل از رییس مرکز ملی فرش : فرش دستباف ایران باید شناسنامه داشته باشد به دلیل اینکه بسیاری از کشورها از جمله هند و افغانستان فرشهای خود را به نام ایران صادر میکنند بنابراین باید یک شناسنامه واحد که فرش ایران را معرفی کند داشته باشیم .شاید به لحاظ کمیت نتوانیم با کشوری مانند هند رقابت کنیم، اما به لحاظ کیفیت کماکان حرف اول را در دنیا میزنیم، بنابراین برای اینکه کیفیت خودمان را به دنیا مجددا به اثبات برسانیم باید فرش ایرانی را شناسنامه دار کنیم برای اینکار با سازمان بین المللی سیتی وان تفاهم نامهای منعقد شده و تا دو سال هم به صورت رایگان فرش ایران را شناسنامه دار خواهد کرد و اینکار امسال اجرایی میشود.